Sofie jobbar som bokstavsillustratör / lettering artist på Rithuset i Stockholm  Hon är även grundaren och den kreativa kraften bakom Fia Lotta Jansson Design. I en föreläsning som kombinerar kreativt skapande och kunskap kommer du själv att få skapa bokstavsillustrationer. Du får veta hur lettering kan användas inom marknadsföring och visuell storytelling. Hon delar också med sig av
hur ditt företag kan kommunicera genom lettering och använda det
som ett verktyg i era projekt. 

Lettering är konsten att rita bokstäver, att skissa och förfina bokstavsformer med penna till unika och personliga bokstavsillustrationer och ordbilder. Lettering är att visualisera det du vill kommunicera. Handritade bokstäver och ord ger ett levande intryck, drar ögat till sig och väcker nyfikenhet. Det är en växande trend. Man ser det i reklam, som en del av förpackningsdesign, på klädesplagg och i den stigande efterfrågan på analoga hantverk. 

Sofie har ritat för bl.a. H&M Foundation, CancerRehabFonden, Granit, Postmuseum, Dermosil, Finansliv och Levi’s Nordic

 

I våras släppte Art Directorn Pompe Hedengren och typografen Göran Söderström det nya typsnittet VOIR.

Det är skapat av ren kärlek och fyllt av överraskande tecken!
Pompe berättar och visar inspirerande bilder om typsnittets resa från hans egna drömmar till Görans eleganta tecken. Se filmen med VOIR här!

När han inte dagdrömmer om typsnitt driver han STOCKHOLM GRAPHICS som hittills samlat på sig 61 utmärkelser för sitt designarbete med svenska kulturinstitutioner som Nationalmuseum, Kungliga Operan, Kulturhuset Stadsteatern, Dansmuséet, Nordiska muséet och Moderna museet.

 

Detaljerad inblick i typsnittsverkstaden. Kristian Möller och Jonas Bäckman från Familjen antar scenen på CAP&Design Live Typografi för att presentera ett skarpt kundprojekt.

De kommer att berätta om förutsättningarna för designarbetet men också gå ned på detaljnivå när det kommer till typografin och utvecklingen av ett nytt typsnitt. Vi får även en inblick i arbetet med ett högst annorlunda typsnittsuppdrag med retrospektiva förtecken.

 

Processen: att köpa custom typsnitt

Att köpa custom typsnitt är fortfarande ovanligt. Precis som allt annat nytt och ovanligt kan det vara lite läskigt. I den här presentationen kommer Baptiste Guesnon från Söderhavet gå igenom olika exempel av typsnitt från deras foundry So-Type.

De kommer leda oss igenom utvecklingen av formen, tankarna bakom den och vilka tekniska detaljer som krävs för att skapa ett varumärkesspecifikt typsnitt. Bland annat vad du behöver veta och fråga efter i din brief, hur typsnittet kommer att användas, hur det tas fram och fler intressanta och relevanta detaljer. Baptistes presentation kommer att göras på engelska.

PRIS

Early bird: 1750 kronor exklusive moms
(Gäller t.o.m. 7/11 2019)

Ordinarie pris: 2450 kronor exklusive moms

Studentpris: 650 kronor exklusive moms

Grupprabatt:
34 anmälda 10%
59 anmälda 15%
10 eller fler 20%
Gäller även på Early bird-pris!

TID & PLATS

CAP&Design  i Stockholm tar plats på Folkungagatan 90

Programmet startar 13:00

Registreringen öppnar 12.30

Adress: Folkungagatan 90, 11622 Stockholm

KONTAKT

Luiza Flôres da Cunha
Eventansvarig
luiza.flores@agi.se
0720-0 95 991

Fredrik Borg
Partneransvarig
fredrik.borg@agi.se
070-740 62 02

Camilla Buch
Programansvarig
camilla.buch@capdesign.se
076-288 98 12

REGISTRERING

12:30

PROGRAMMET BÖRJAR

13:00

Söderhavet - Processen: att köpa custom typsnitt

13:15
Söderhavet Processen: att köpa custom typsnitt

Familjen - Detaljerad inblick i typsnittsverkstaden

13:55

LYXIG FIKAPAUS

14:35
Vi bjuder på en lyxig och mumsig eftermiddagsfika

Sofie Björkgren-Näse - Lettering Workshop

15:05

Pompe Hedengren - Skapandet av typsnittet VOIR

16:10

AVSLUT

16:50

Vad är CAP&Design Live?

CAP&Design Live är ett event där vi samlar inspirerande och kunniga föreläsare, som delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Varje event har ett nytt tema, denna gång är det typografi. Programmet fokuserar på dig som kreatör och på hur du kan ta ditt arbete till nästa nivå. Med CAP&Design Live vill vi ge dig inspiration och möjlighet att ta ditt arbete till nya höjder.